My Angry Day!

image_531103111719232198851

source

Yesterday, kerani datang kat meja aku suruh isi menatang hrmisone ni. Aku pernah la dgr hrmis tapi x pernah berurusan ke isi ape2 bnde pakai sistem ni. Siapkan terangkan kat aku camana nk google hrmis. Hahaha okay layan je la.

So tadi aku pun isi la. Aku tau for a fact website2 kerajaan ni mmg hampeh, lembap selembap siput sedut semuanya tapi ada jugak yang bila aku guna, okay je. Contoh mcm SAPS. Okay je takde lembap pun. So, aku ingt hrmis ni pun xder la lembap mane. Bukak pakai Safari, tak boleh. Kena pakai IE7 yang ko hapgrade sampi IE700 pun tetap la tahap zaman batu jugak. Pelik btul kan? Dah ade Google Chrome, Firefox semua tu, ko nk jugak pakai IE yang dah sedia 2×5 jugak lembapnye ngn hrmis tu.

Aku x install IE7 (duhhhh), so aku naik computer lab nak isi. Tgh2 isi, nk mula dah rase aura lembap siput sedut tu. Hati dah panas dah ni sbb aku memang pantang betul bnde2 slow tahap siput sedut ni. Pastu2 everytime aku isi2 maklumat semua, slow gile laaaa dier nak respond. Sebenarnye, kalau dh darurat sgt, ko slow pun ko slow la. Tapi jangan laaa sampai aku dh isi banyak2, ko tetiber frozen, non-responding tak habis2. Lepas tu tetiber hilang and kena buat balik yang baru. Stressssss tau x? Eeeeeeeiii, mula la aku mencarut sikit demi sikit. Ingt aku ni takde keje lain asek nak dok mengadap hrmis bangang ni je ke? Seriously, wtf la wei yang buat sistem bodoh ni! Menyusahkan org x habis2!

Aku ade bace kat satu blog ni, dier cakap ‘Nak semuanya di hujung jari, tapi nk isi hrmis ni rasenye mcm dah di hujung nyawa,’ Hah. Betul sangat la tu! Aku memang setuju sangat. Kepala aku ni dh pening2 dh ni. Banyak keje aku tergendala sbb menatang hrmis ni.

Kepada sesape yang bertanggungjawab, tolong laaaaaa wei. Ko xbleh nk menyenangkan org, ko xyah la nk menyusahkan pulak. Nk bnde online mcm2, tpi server mcm mangkuk ayun. Ko kerjekan dulu server tu kasi laju sket, stable sket, pastu ko nk buat ape2 bnde online takde org bising la.

Okay habis membebel. Bye.

 

I Ain’t A Tree

laughing_cat

source

Here, I’m quoting some of the things I wrote regarding the first few days I was at my workplace. Lawaak gile! I can’t read this without cringing at my own innocence. I was like, ‘Whaaaaaatttt??’

“I would say, that I’m gonna love the school. I don’t really care about the students, because you know, kids will be kids, (naughty, attention seeker, rebellious), mane2 pon same jer, but the teacher, so far those who I have met, are very very very nice. But hey, it’s only my first day, it’s still early to tell actually. Maybe true colours are gonna start showing in 2 weeks time. Or less than that (Or, is it my own true colours that I am talking about? HAHAHA)?”

Full entry, read here.

So, now after more than two years, do I still think the same about my workplace?

HELL NOOOO! Hahahhahaha.

That explains this.

If I still love it, do I apply for this?

If I still love it, do I apply for this?

I believe in this saying,

‘If you don’t like being in a certain place, MOVE. You’re not a tree.’