Got The Cert!!!

Nk cakap psl Kursus Kahwin yg dh pegi arie tu. Kitorg buat kat Masjid Jamek Sultan Ibrahim Muar. Time register tu, Dewan Utama masjid tu dah penuh. So, kitorg ditempatkan kat Sekolah Agama Bandar Maharani kat sebelah masjid tu.. Time kursus ni, Mr.Gonzales kena duduk depaaaan skali! So, dier antara yg paling byk kena soal ngn penceramah. Haha.

Time kursus, these are the topics covered in this course.

  • Prosedur Mahkamah
  • Ibadah
  • Akidah
  • Komunikasi Suami Isteri
  • Pembubaran Perkahwinan
  • Pengurusan Kesihatan Dalam Keluarga
  • Modul Sakinah
  • Munakahat (Perkahwinan)
  • Prosedur Pernikahan Menurut Undang Undang /Enakmen
  • Pengurusan Konflik, Rumahtangga dan Stress
  • Akhlak dan Hubungan Suami Isteri

Honestly, some of the talks were sooo boring and made me soo sleepy. Masa tu, seriously tak boleh bukak mata, tersengguk ade la dalam 5-6 kali, so nk elak ngntuk yg obvious, terpakse la conteng2 course book tu. Habis semua aku lukis. Topic2 yang boring ni contoh, Prosedur Mahkamah and Pembubaran Perkahwinan. Ye r.. Dh citer psl cerai2 sumer, boring la… Ckp psl situations that allow you to file the divorce, the procedures and etc. Prosedur Mahkamah tu memang la boring giler. Ckp psl bnde yg langsung x familiar. Borang2 ape tah kena mohon kat mahkamah syariah, kesalahan/penalti, tuntutan mcm2.. It’s like, time KISSM dulu, blajar psl all those Dasar2 whatever tu la.. Time tu, serious mengantuk!

Pastu masuk bab Ibadah lak.. K, yg ni funny giler tau! Mr.Gonzales kena soal camane nk bace lafaz niat angkat hadas kecil. Dier boleh gagap and lupe! Dier ckp time tu dier blank gile sbb x psl2 mic tu dihalakan kat dier. Dier bace lafaz tu x abes pon, ‘Nawaitu raf’al hadasi…??’ Then, dier senyap. Kahkahkah. Lawak giler bleh tersangkut kat ctu. Baru suruh bace lafaz niat angkat hadas kecil, kalo suruh lafaz akad nikah nnti, tah gagap camane laa… Dier dh malu, dier ckp biasenye ambik wuduk tu dier bace niat dlm hati dlm Bahasa Melayu jer. Eleh! Cover btol. Haha

Pastu masuk bab Akidah lak. Ni psl Rukun Islam, Rukun Iman and Pengertian Ihsan. Dier suruh senaraikan rukun2 tu semua, not so surprisingly, memang ade ramai yg still blur2 psl Rukun Iman Rukun Islam ni.. (Mr.Gonzales x kot?) Pastu dier cerita la psl pasangan yg murtad la..  Mcm2 la..

Topic yang paling besssttt sgt time Komunikasi Suami Isteri by Ustaz Norizam bin Haji Salleh. He’s the counselor, so the way he delivered his talk tu memang best gile la. And verryy funny! Dier cerita psl suami isteri yg selalu salah paham dalam rumah tangga, isteri suruh beli lain, suami beli lain, pastu merajuk tanak tido sekatil, menangis mcm2 la.

Ade skali tu, dier tanye Mr.Gonzales dh tunang ke blom, pastu tanye bape hantaran. Mr.Gonzales jwb la RM++k.. Pastu dier tanye, ‘eleh, RM++k tu, pndai masak ke dier? Kalo saya, xde saya terima’. Org perempuan ni tolong la jgn demand2 sgt.. Kesian org lelaki ni.. Bla bla bla..’ Haha. Dri blakang, I could see him toleh blakang, pnjangkan leher carik muke aku, pastu gelak2kan. Damn it!

Dalam topik komunikasi ni, cerita psl Cara Mengawal Kemarahan, Perkataan Yang Patut Diamalkan Dalam Komunikasi cth mcm ‘sayang’, ‘tolong’, ‘terima kasih’ etc. Dier ade ckp jugak psl Aktiviti Rumahtangga Bahagia (he gave some ‘good’ suggestions btw), Pengurusan Kewangan, Penggunaan Perantaraan and mcm2 lagi la. Owh, kalo x silap, dier ade jugak cerita camana nk dapat anak yg sihat, dan soleh. Dier ckp ade kaitan dari segi pemakanan, hubungan seksual and sikap ibu-bapa mase si ibu tgh pregnant. Haha. Ade jugak few Surah Al-Quran yang dier bgi ntok diamalkan time pregnant, Surah Lukman, Surah Mariam, Surah Yusuf. Yang lain2 tu mcm biase la.. Fatihah, Yassin, Ayat Kursi and 3 Qul.

Yang best tu ade salah s0rg penceramah ni, cant remember which session, dier bgi satu situation, a picture on the screen actually, of a husband and wife yg tido sekatil, tpi membelakangkan each other. Bergaduh la mksudnyer. Pastu dier tanye all the bakal2 suami, camane nk pujuk isteri yg merajuk mcm tu. One peserta said, ‘bgi salam!’. The whole hall laughed. And then, dier tanye lak kat peserta perempuan, ‘Bakal2 isteri jwb x salam?’ So, most of us said, ‘jawab, tpi tu pon sbb jwb salam tu wajib, tpi still merajuk.’ Balik semula kat peserta lelaki, ‘Ha, bakal2 isteri awak masih merajuk, camane nk buat?’ Mcm2 jawapan diorg bagi.. Hug dari belakang la.. Kiss la.. Ape tah lgi.. Yg ckp ‘ceraikan je’ pon ade. Bodoh btol. Hahaha. Pastu penceramah tu bgtau la cara2 nk pujuk pasangan merajuk.. Nways, Ustaz tu bgtau, peluk suami/isteri dari belakang tu adalah sgt berkesan untuk memujuk pasangan masing2.. Sbb… Ape tah? Ade explanation, but I cant remember la..

Pastu lgi satu ceramah yang informative, Modul SAKINAH. SAKINAH ni rupenye stands for, Sabar, Amanah, Kasih, Intim, Nadi/Nasihat, Aman, Hidup Harmoni. Cerita psl alam rumahtangga la mostly.. And dier gak ade bgi few tips untuk menyambut kelahiran bayi. Kalau isteri susah sgt nk bersalin, suami bace kan Surah Insyiqaq ayat 1-5. Ayat ni jugak la yg biase org buat Air Selusuh tu. Time tu teringat la dari aku kecik lgi smpai la skrg, org2 kampung, jiran2 sedara mara, kawan2 ayah, kdg2 tah sape2 dtg dri jauh ke rumah, semata2 mintak tlg ayah buatkan Air Selusuh.. Kakak2 aku pon mintak ayah buatkan time diorg pregnant dulu. Aku mang tau Air Selusuh ntok org pregnant, tpi aku tatau ape fungsinye. KakSeha dulu time pregnant Darling, kandungan die tu songsang. Pastu mintak tolong ayah buatkan Air Selusuh, Alhamdulillah la pastu btol balik. So, die ade mcm2 fungsi kot sebenarnyer air selusuh ni.. Baby susah nk keluar, baby songsang, and mcm2 masalah lain la kot..

Pastu. Ustaz ni cerita, bile je baby lahir, bile dh azan, dah iqamat sume, bacekan Surah Al-Qadar kat telinge kanan, Surah Al-Ikhlas kat telinga kiri and surah Al-Insyirah kat ubun2 bayi, pastu 3 Qul kat seluruh badan bayi.. Pastu tahnikkan baby tu. Cara nk tahnikkan baby, memula basuh tgn kanan bersih2. Bace surah Al-Insyirah kat jari manis, and then letak madu kat jari manis tu, pastu letak kat langit2 bayi. Erm.. Ape ek reasonnye.. Dier ade ckp, tpi x ingatlah. Something psl nk merangsang deria rasa kot.. Pastu psl cukur rambut lak, kalo boleh buat ntok baby2 ni.. Sbb kebaikan cukur rambut ni, bila rmbut baby tu dicukur, lubang rmbutnye akan terbuke so, dier akan menguatkan pancaindera.. Ni aku ikot sebjik2 ayat Ustaz tu. Haha.

Okay…… Here, some of the pictures…
🙂

Saturday morning, ready nk gi kursus! With him and Chullie!

Wearing red, same theme with me and Chullie

Sunday afternoon, dh dpt cert!

Wedding Cert from Pejabat Agama Johor

Close Up!

Dier pon dh dpt!

Masjid Jamek Sultan Ibrahim, Muar. A very nice one!

Overall, memang best la Kursus Kawen ni! Haha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s