Kain2 Dan Sekolah

Yesterday, when I was on phone with Mr.Gonzales at the veranda, this one lady came bringing her bag. Her face was not familiar, so I got inside and told my mom. I thought she might be in trouble ke ape ke, and wanted to meet my dad coz ya la.. My dad tu Ketua Kampung. Orang susah2 dtg pegi jumpa dier. Then, I continued talking to Mr.Gonzales for few minutes, and after that, I continued watching Mulan on Disney.

Then, my mom came. She asked me ngn muka yang excited, ‘Tanak beli kain ke?’. ‘Kain?? La… Akak tu jual kain ke.. Ingtkan die dtg nk mintak tlg.’ Haha. Since my mom dh paksa2, aku kuar jugak la.. Sembang2 ngn that akak… Haha. Tgk2, bukan akak sebenarnyer. I’m older than her. She’s just 21, but she looked sooo matured. And she thought I was still belas2.. Ya la.. At that time, I was just in my tracksuit and tshirt ja.. Hehe.

I bought 5 helai kain (but my mom la bayar dulu coz blom dapat gaji,hahahaha) for RM155. Kain2 tu sume tenun sndiri aka tenun tgn, bukan machine.. So, I think it’s quite cheap jugak la.. Dia ckp tu ‘Harga Malam’ coz at that time dah nak Maghrib dah pon..

That akak adik gave me some ideas if I’m interested to sell all the kain2 to the teachers at school. Mula2 aku gelak2 ja, of course la aku tamau. Bukan aku reti business2 ni.. Tapi mang untung la kalo jual kat cikgu2.. Mesti beli punyer. Cikgu2 kat skola aku tu, ada gak yang berniaga2 ni.. Avon la ape la.. But aku tgk, kerja diorg buat je.. Yang teach Year 6 dah bertahun2 tu, percentage UPSR ntok subject yang diorang ajar tu xder la jatuh.. Maintain je 80% – 100% every year.. Buku pon diorg mark cepat2. Masuk class on time. Extra class after 1.05pm pon buat.. Kira mcm berniaga tu berniaga, tpi kerja sume beres. Bagus la kan.. Bagi aku, selagi bnde2 berniaga ni tak kacau kerja2 kat skolah, boleh je berniaga. Ape salahnye.. Yang jadi salah tu, kalo kerja2 sekolah and murid2 diabaikan, kelas x masuk la ape la pasal sakan sgt berniaga, (which is not happening at my school at the moment), baru la salah.. Eh, ni bgi aku la kan.. You have all the rights in the world to disagree..

Time kat kolej dulu, bersemangat ramai mengutuk cikgu2 yang berniaga kat sekolah (termasuk la aku), but bila dah kerja, have to face the reality. Kerja cikgu gaji bukan byk gile pon.. So, mang ade certain teachers yang have to find another alternatives for their income.. But like I said, don’t neglect the students who come to school to learn. Berniaga la if you want to, but pandai2 la bahagi masa.. Buat after school hours ke.. Xder la kacau sgt..

Tapi guru2 baru mcm aku ni, xpayah la berniaga dulu.. Banyak lgi bnde kena belajar kat skola tu especially yang jawatan segunung tu.. Kang yang dikejar x dapat, yang dikendong berciciran.. Eh, betul ke proverb tu? Haha

So, ni la kain2 yang aku beli.. Hahahaha. Ni semua mang aku yang pilih. Mak aku nk pilihkan, but yang dia pilih2 sume coklat2 and gelap2 gitu… Aku tgk sekali ja, then x pandang lagi. Mang besenyer mcm tu. Yang mak x suke, itu la yang aku suke. And vice-versa.

Yang ni kain tenun sndiri.. Corak bunga ni sket ja.. Yang lain sume hitam... So, I'm planning to buat kurung moden..

Yang ni pon tenun sndiri.. I like it coz it's colourful. Haha. Lagipon, corak batik.. Tatau lagi nk buat bju ape ngn kain ni..

Yang ni pon tenun sndiri gak... Corak batik gak.. Kaler merah ni aku cam nk wat kebaya... Kebaya bese la.. Tpi tgk la dulu..

Ha... Yang ni murah sket.. Tenun machine jer.. So, wat kurung biasa sudeyy..

Yang ni aku nk buat kurung moden.. Tpi amek 2 meter je, pasal ntok bwh je pki kain ni.. Yang atas nk pki kain chifon kaler baby blue.. Ni plan je la. Haha

Okay la…. Aku blom breakfast lgi. (Opps, got a text message from Mr.Gonzales, die baru pas joging! Haha). K la.. Nk makan. Babai!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s